Az ördögűzős filmek eltúlozzák az Istennel szemben álló sátáni erőt, mondja az ördögűző

A Catholic Herald cikke

Anthony Hopkins a 2010-es A Rítus c. film egy jelenetében


Az ördögűzők nemzetközi szövetségének elnöke írt egy cikket a vatikáni újságba

"A filmek ördögűzés ábrázolása fontos médium lehetne ami bemutatja Isten hogyan győzedelmeskedik a gonosz felett, ehelyett helytelenül mutatják be a hitet, túlzásba viszik az ember és sátán Isten feletti erejét", írta egy vezető ördögűző a vatikáni újságban.

- A TV és a mozi hozzászoktatták az embereket, hogy felismerjék "az emberek életében jelenlévő démonok rendkívüli cselekedeteit és jelenlétét, és a harcot ahogyan az Egyház szembeszáll velük - írta Francesco Bamonte atya, a római központú Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének elnöke.

"Az ördögűzés bemutatása egy elképzelt világban "elősegítheti a nagyobb informáltságot" a katolikus hittel kapcsolatban, azonban az "ahogyan a gonoszt, a démoni megszállottságot, az ördögűző és szabadító imát bemutatják, az kiábrándító és elfogadhatatlan" írja a L' Osservatore Romano január 8.-i számában.

Miközben a papokat az Egyház bízza meg, hogy segítsék megvédeni vagy megszabadítani az embereket az ördög hatalmától, a legtöbb mozi elrejti vagy figyelmen kívül hagyja "Isten munkájának csodálatos és fantasztikus jelenlétét", és Mária szerepét a gonosz elleni harcban, írta a pap, aki tagja a Servants of the Immaculate Heart of Mary-nek.

- Ördögűző szemtanúk saját tapasztalatai szerint, a valóság az "hogy a démon még ha nem is akarja, kényszerítve van, hogy megerősítse a katolikus hitigazságokat - mondta ő. Például amikor szentelt vizet vagy szent ereklyét használnak az ördögűzés során, akkor a démonok gyakran erőszakosan reagálnak, ahogyan minden egyes alkalommal kényszerítve vannak, hogy alávessék magukat Isten hatalmának.

"Amikor megfigyelünk egy Szűzanyához intézett imát, (a démon) kimutatja minden gyűlöletét és félelmét felé, kényszerítik arra, hogy elismerje Mária Isten Anyja és az emberiség közbenjárója", írta Bamonte atya.

- Míg a hittel kapcsolatban számos pontatlanság van a filmekben, a legsúlyosabb hibájuk az élet olyan bemutatása, mint két egyenlő princípium vagy istenség közötti harc: világosság és sötétség, jó és a rossz - mondta a pap.

"A sátán nem egy gonosz isten aki a jó Isten ellen van, inkább egy lény akit Isten jónak teremtett, és aki néhány angyallal együtt - akiket szintén Isten teremtett- gonosszá váltak mert visszautasították Istent és az ő királyságát végső és szabad választásukban."

"A sátán és a szolgálatában lévő szellemek tehát nem mindenható lények, nem tudnak csodákat tenni, nincsenek jelen mindenütt, nem ismerik gondolatainkat vagy a jövőt."

- Az sem igaz, ahogyan néhány filmben látható, hogy a megváltás nem azoktól az emberektől származik  akik hozzáférnek a titkos vagy magasabb tudáshoz - mondta ő. Az ilyen ábrázolások nem csak hogy segítik az embereket elűzni az Egyháztól, hanem megalapozzák a "felsőbbrendű lények osztályát."

- Az az igazság nem derül ki a filmekből, amikor az emberek "ráhagyatkoznak arra az Istenre, akinek karjai erősebbek az ördögnél és csatlósainál - mondta ő.

- Ami jó szolgálatot tehetett az Egyháznak és a hitnek, az megszokottá vált és sátán körmönfont támadásává a Katolikus Egyház alapjai ellen  - foglalta össze a pap.

Bamonte atya cikke a vatikáni újságban együtt jelent a filmkritikus azon látásmódjával, hogy az ördögűzés műfaja a leginkább termékeny a "B" kategóriás horrorfilmek evolúciója során.

Emilio Ranzato a L'Osservatore Romano szerzője és gyakori filmkritikusa szerint William Friedkin 1973-as mozija az Ördögűző, még ma is "egyike a legfélelmetesebb horror filmeknek amit valaha létrehozott."

Linda Blair a fiatal színésznő aki a 12 éves megszállott lányt játszotta a filmben "Shirley Temple-ként végzi ami meghamisította Vietnam és a Watergate korszakát", írta ő.

Míg "az elmúlt években nem volt olyan film ami megpróbálta elérni azt a szintet" Friedkin mesterművét, "kifinomult produkciók" közé tartozik Daniel Stamm-től a 2010-es The Last Exorcism; 2013-ban James Wan-tól a Conjuring és 2014-ben Scott Derrickson-tól a Deliver Us From Evil, írta Ranzato.

"Annak érdekében, hogy jó filmeket találhassunk az ördögűzés témakörében, írta ő, jobb lenne kihagyni a kereskedelmi produkciókat és helyette "művész filmeket" néznénk, melyek jobban mögé tekintenek az egyszerű történeteknek és "a gonosz elleni jó általános harcának."  

Forrás:
http://www.catholicherald.co.uk/news/2016/01/13/exorcism-films-exaggerate-satanic-powers-over-god-says-exorcist/

Megjegyzések